Nejbližší volný termín
  • stávající klienti –
    Loading...
  • noví klienti –
    Loading...
Žádné kazy

Víte, jak si správně čistit zuby?

Asi každého v tuto chvíli napadla odpověď: “no jistě, čistím si je celý život.”

Jste si ale opravdu jistí, že si je čistíte správně? Jak to poznáte? Velice jednoduše. Zkuste si po zubech přejet jazykem. No tak, zkuste to. Jsou hladké? Pokud ano, tak super, zuby si čistíte velice dobře. Pokud ale jazykem cítíte nějaké nerovnosti, hlavně kolem krčků, je ještě co zlepšovat. Já tomu říkám “chlupaté zuby”.

Jedno video řekne více, než tisíc slov. Můžete na něm vidět, jak správně kartáček na zuby položit. Vlákna směřují směrem k dásni, polovina jich je na zubu, polovina na dásni. Malými krouživými pohyby postupujte zub po zubu. Pro mě je jednodušší postupovat od stoliček směrem k předním zubům, pokud to děláte naopak, je to samozřejmě úplně jedno. Při čištění vnitřních částí zubů kartáček postavte na výšku, lépe se tak kartáček dostane k předním zubům. Nezapomínejte na kousací plošky a zadní plošky posledních zubů. Nezáleží na tom, jestli začnete nahoře, dole, zepředu nebo zezadu. Důležité je vyčistit všechny zuby a všechny strany jednoho zubů. Každý zuby má stran 5 (přední, zadní, kousací a 2 boční). Klasickým kartáčkem vyčistíte 3 strany, na boční 2 je potřeba doplnit mezizubní kartáček. O něm je ale jiný článek.

Na co si dát při čištění zubů pozor?

  • otáčení kartáčku - čistíte si jednu polovinu zubů, dostanete se k předním řezákům, otočíte kartáček a plynule pokračujete dál. Pozor ať při otáčení nevynecháte 2 zuby (většinou se jedná o “dvojku” a špičák). Kartáčkem se proto vždy nepatrně vraťte.
  • sklon kartáčku - vlákna kartáčku směřují k dásním v úhlu cca 45’
  • čištění krčku zubu - kolem krčku se hromadí nejvíce zubního plaku, proto polovina kartáčku čistí zub, polovina dáseň
  • čištění zadní plošky posledního zubu - pomůže přivřít zuby skoro k sobě nebo naopak hodně otevřít pusu
  • vnitřní strana řezáků se čistí s kartáčkem postaveným na výšku (rukojetí kartáčku si šimráte nos)

Co říci na závěr. Přejeďte si po zubech jazykem. Jsou teď hladké? Pokud stále ne, je ideální doba zajít na dentální hygienu.

Teším se na Vaši návštěvu.

← Zpět Sdílet na Facebook